Kirjallisuudentutkijain Seura osallistuu Tieteiden yö -tapahtumaan 25.1.2024. sekä luennon että esittelypöydän muodossa.

Luento: Kirjallisuuden kulkutautikuvaukset kirjallisuustieteen tutkimuskohteena

Kun ravintolat, teatterit ja liikuntapaikat määrättiin ensimmäisenä koronakeväänä suljettaviksi, kirjallisuus avasi ovensa. Monet tarttuivat uudelleen kulkutauteja kuvaaviin kirjallisuuden klassikoihin Sofokleen Kuningas Oidipuksesta Albert Camus’n Ruttoon. Aiemmin vieraalta tuntuneet kuvaukset epidemian otteessa rimpuilevista yhteisöistä alkoivat nyt muistuttaa kurimusta ympärillämme, ja me lukijat löysimme vuosisatojen takaa matkaoppaita todellisuuteemme.
Mutta millaisena näiden matkaoppaiden tieto näyttäytyy kirjallisuudentutkijalle ja mitä kirjallisuus kertoo aiemmista kamppailuista epidemioita vastaan? Esitelmä pureutuu siihen, minkälaisin menetelmin länsimaisen kirjallisuuden kulkutautikuvauksia on tarkoituksenmukaista tutkia ja minkälaista on luonteeltaan tällaisesta poikkitieteellisestä työstä saatava tieto. Kaunokirjalliset teokset heijastavat aikansa ilmiöitä ja toimivat yhteisenä muistinamme. Taitavan aikalaiskirjailijan kynä hioo romaanista linssin, joka näyttää julkisessa keskustelussa ja tutkimuksessa katveeseen jääviä ilmiötä terävinä ja kiteytyneinä.

Luennolla väitöskirjatutkija Antti Sundberg (Helsingin yliopisto) kertoo länsimaisen kirjallisuuden kulkutautikuvauksista kirjallisuustieteen tutkimuskohteena.

Tapahtumatila on esteellinen. Ovipuhelimella saa yhteyden aulapalveluun (summeripainike Vahtimestari), joka avaa pääoven oikealla puolella olevan metalliportin porrashuoneeseen. Porrashuoneen läpi kulkemalla pääsee sisäpihalle ja sieltä sisäpihan oven kautta talon aulaan. Aulasta pääsee hissillä muihin kerroksiin. Tarkemmat esteettömyystiedot ovat luettavissa täältä. Tilaan mahtuu 135 henkilöä.

Luento järjestetään hybridinä 25.1.2024 kello 18.45 – 19.05 Tieteiden talossa (Kirkkokatu 6, Helsinki) 104, 1. krs, ja on nähtävillä Youtubessa.

Kirjallisuudentutkijain Seuran esittelypöytä kello 17.00 – 21.00 2. kerroksen aulassa

Kirjallisuudentutkijain Seura (KTS) toimii kirjallisuudentutkijoiden välisenä tiedottajana ja yhdyssiteenä sekä edistää kirjallisuudentutkimusta maassamme. Seuran tärkeimpiä toimintamuotoja ovat vuotuiset Kirjallisuudentutkimuksen päivät sekä neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Kirjallisuudentutkimuksen aikakauslehti Avain, jossa julkaistaan kirjallisuustieteellisiä artikkeleita, esseitä ja arvosteluja. Esittelypöydässä voi tutustua KTS:n toimintaan, ja tarjolla on lisäksi Avaimen vanhoja numeroita.

Tapahtumatila on esteellinen. Ovipuhelimella saa yhteyden aulapalveluun (summeripainike Vahtimestari), joka avaa pääoven oikealla puolella olevan metalliportin porrashuoneeseen. Porrashuoneen läpi kulkemalla pääsee sisäpihalle ja sieltä sisäpihan oven kautta talon aulaan. Aulasta pääsee hissillä muihin kerroksiin.